logodrinkHR juraj

Stari dalmatinski seoski Dvor Sv. Jurja, s početka 20-tog stoljeća, okupan suncem i zamamljen miomirisima dominira na imanju koje se prostire na 30.000 m2, nedavno potpuno obnovljen u autentičnom stilu.

svjure2

Smješten na čudesnom otoku Hvaru s kojega se ponekad za vedra neba vide svjetla Italije, okružen čempresima, lavandom, ružmarinom i kaduljom, omogućit će Vam nezaboravan romantični odmor. U labirintu kamenih ograda, u polju tišine, samo 500 metara zračne linije od mora, 30 minuta od grada Hvara, 2 sata od Splita.

Dvor Sv. Jurja nalaze se u polju lavande, ružmarina, smokava i maslina. Bio je to dvor za predah težacima za vrijeme poljskih radova, mjesto na kome su se mogli sakriti od vrelog mediteranskog sunca ili ugrijati uz toplo dalmatinsko ognjište, popiti čašu vina i pojesti dobar domaći sir i pršut. Poput mnogih drugih dvora širom Dalmacije, ovaj još živi životom naših starih u okruženju netaknute prirode.

Dvor je sagrađen od hvarskog sivog kamena, istog onog od kojeg je sagrađeno 3 km udaljeno stoljetno selo Humac, skladno je smješten na tronu otoka Hvara, usred polja kamena, u moru tišine okružen endemskim biljnim vrstama. Prvotno nastao kao zaseban zaseok na kojemu su se uzgajale osnovne namirnice za život, najvažniji sastojci u posljednje vrijeme tako popularne i zdrave mediteranske kuhinje, i danas nastavlja tradiciju proizvodnje vrhunskog maslinovog ulja, vina i začinskog bilja.

Uz idealne mogućnosti za jogging, izlete biciklom, duge šetnje, ali i ležanje uz bazen, Dvor Sv. Jurja vam nudi rekreaciju uz teniski teren, košarku i bočarsku stazu.

Kako bi vaš odmor na Dvoru bio ispunjen raznovrsnim aktivnostima, uz ugodnu šetnju možete posjetiti stoljetno selo Humac, Grapčevu špilju koja je najstarije nalazište iz doba neolita u Dalmaciji, te se strmom sjevernom stazom preko grčke utvrde Tor (IV st. Prije Krista) te kasnoantičkog kastruma Grada Galešnika (VI st.) spustiti do gradića Jelse.

Autom za svega petnaestak minuta možete stići do mora i obići brojne uvale gdje je more nevjerojatno čisto. Obala je razvedena, blago stjenovita s ravnim kamenim plohama i šljunčanim uvalama. Podmorje je idealno za ronjenje. Cijeli otok obiluje šumama, a i plaže u svom zaleđu nude hladovinu ispod stoljetnih mediteranskih borova.